Zelf folie aanbrengen voor schuimbeton

Voordat schuimbeton gestort kan worden, wordt eerst altijd folie aangebracht. Dit kunnen wij voor je doen, maar je kunt het ook zelf doen. Hoe dat moet, vertellen wij je in dit artikel!

Stap 1. Peilmaat

Voordat schuimbeton gestort kan worden, moet eerst een hoofdmaatvoering opgezet worden vanuit een peilmaat. De bovenkant van de uiteindelijke dekvloer is gelijk aan de peilmaat. 1 meter boven deze peilmaat geef je het meterpeil aan op de muren of kozijnen. De bovenkant van het schuimbeton wordt bepaald door de dikte van de dekvloer af te trekken van de peilmaat (vaak is de dekvloer 6-8 cm, inclusief eventuele isolatie).

Stap 2. Folie aanbrengen

Breng folie aan op alle plekken waar het schuimbeton de bodem, wanden en/of obstakels kan raken. Laat de folie minimaal 50 cm overlappen en plak naden af zodat het schuimbeton niet weg kan lopen. Zorg ervoor dat de folie goed bevestigd is, omdat het schuimbeton tijdens het storten eraan begint te ‘trekken’. In de hoeken breng je de folie losjes aan. Zorg ervoor dat er geen holle ruimtes achter het folie zitten waar het schuimbeton kan wegvloeien, vul deze op.

Stap 3. Piketpaaltjes

Steek de piketpaaltjes in de grond en zorg dat deze stevig vast zitten (indien er een betonnen (werk)vloertje ligt, ga dan eerst boren of hakken). De bovenkant van het piketpaaltje is de bovenkant van het te storten schuimbeton. Je begint vanuit de verste hoek ten opzichte van waar wij de woning binnenkomen met de slang. Het eerste piketpaaltje zet je 1 meter uit de wanden. Vervolgens kun je de rest van de paaltjes in een raster zetten waarbij er ongeveer 2,5 meter tussen alle paaltjes zit. Om te bepalen hoeveel piketpaaltjes je nodig hebt, kun je als richtgetal het totale oppervlakte delen door 3,5.

Het type piketpalen dat je hierbij kunt gebruiken is vurenhouten piketpalen. Een gangbare lengte is 75 cm en 30×30 mm. Deze piketpalen sla je minimaal 20 cm de grond in. Zorg er tot slot voor dat je de paaltjes afzaagt op de juiste hoogte (bovenkant schuimbeton), met een laser kun je heel makkelijk de juiste hoogte op de paaltjes aangeven.

 

Heb je dit gedaan dan zit jouw taak erop! De ruimte is nu helemaal klaar voor de schuimbetonstort!

Schuimbeton storten

Schuimbeton storten