Anhydriet gietvloer & PCM’s

Ingezonden bericht:

Vloerverwarming en anhydriet gaan mooi samen. Hoe fijn zou het zijn om de warmte van de vloer ook in de vloer op te kunnen slaan om zo lagere energiekosten te hebben. Met PCM’s kan dit. 

PCM’s, phase chanching materials, zijn tegels van bioplastic met daarin een zoutoplossing. Onder de  26 graden Celsius is de oplossing gestold. Bij een temperatuur van meer dan 26 graden wordt de zoutoplossing vloeibaar en neemt het warmte (energie) in zich op. Op het moment dat de tegels niet meer verwarmd worden, gaat de zoutoplossing weer stollen. Dan geven ze warmte af waarmee de vloer op temperatuur blijft. 

Overdag is het warmer dan ’s nachts. Als je je vloerverwarming aanstuurt doormiddel van een warmtepomp die zijn elektriciteit uit zonnepanelen haalt, is het wel zo fijn om het energieverbruik van de warmtepomp in de avond en nacht zo laag mogelijk te houden. Met PCM’s krijg je een efficiëntere warmteomzetting van de warmtepomp, hogere COP. Zo gebruik je de energie van de zon ook ’s avonds en ’s nachts als de zonnepanelen geen energie opwekken. Dit geldt overigens alleen bij een warmtepomp die gebruik maakt van de buitentemperatuur/ buitenlucht.

De installatie van PCM’s in de vloer is vrij eenvoudig. De tegels worden direct op of naast de vloerverwarmingsbuis geplakt. Hier komt de anhydrietvloer overheen. Je ziet niets van de tegels in de vloer. De gietvloer kan dus ook de laatste laag zijn mocht je geen dekvloer willen plaatsen. 

Naast de warmte van de verwarming nemen de tegels ook de warmte van binnenkomend zonlicht op. Een bijkomend voordeel. De vloer blijft warm terwijl de elektrakosten voor het op temperatuur houden van je woning beheersbaar blijven. Heb je een omkeerbare warmtepomp kan je de vloer ook inzetten om te koelen zonder dat dit extra energie kost.